Velmi často se setkávám s lidmi, kteří řeší, jak si přehledně uchovávat poznámky, aby se k nim později mohli vrátit. I já jsem toto dříve velmi řešila, protože se přehrabovat s šanonech, kde jsem měla stohy papírů s různými poznámkami.

Velmi často se setkávám s lidmi, kteří řeší, jak si přehledně uchovávat poznámky, aby se k nim později mohli vrátit. I já jsem toto dříve velmi řešila, protože se přehrabovat s šanonech, kde jsem měla stohy papírů s různými poznámkami ze školení, zápisky z porad, komentáře k různým projektům atd., nebylo zrovna ideální.

Jednak z pohledu přehlednosti. Dříve nebo později se v tom orientovat je prostě problém, i když máte sebelepší systém. Papíry a šanony přibývají. A to neřeším místo na uskladnění, spotřebu folií atd. Vzhledem k tomu, že pracuji na spoustě projektů a jezdím na spoustu vzdělávacích akcí, některá školení vytvářím sama, podkladů schraňuji celkem hodně. Proto jsem se již před lety rozhodla, že tyhle věci začnu dávat do elektronické podoby a vytvořím si nějaký smysluplný systém, kde budu mít vše přehledně pohromadě a kdykoliv k dispozici. Přehrabovat se v papírech a hledat ten, který zrovna potřebujete, Vás časem dost omrzí.

Zkoušela jsem několik způsobů, jak na to. Když už nechcete nic vymýšlet, stačí Vám k tomu vlastně jen word nebo nějaký textový editor. Přepsat si věci do wordu a následně tyto dokumenty třídit do složek, podle tématu nebo projektu, je to nejjednodušší. Nicméně pokud toho máte více nebo je předpoklad, že postupně toho budete mít nemalé množství (což se dříve nebo později stane skoro vždycky), přestane Vám tento způsob být přehledný.

Hledala jsem tedy přímo nějaký program nebo aplikaci, která by uměla lépe pracovat s tříděním, a hlavně by byla přehledná a vše bylo jednoduše po ruce.  Cílem bylo být při práci se zápisky nebo poznámkami produktivní. Zde je několik tipů na vhodné programy:

Onenote

Tenhle program je součástí balíku MS Office. Nevím, jak je to u starších verzí, ale od 2010 výše je součástí určitě. Každopádně je dnes i součástí windows 10, kde je automaticky předinstalován. Moje nejoblíbenější vlastnost programu je, že až do něj cokoliv napíšu, automaticky se to uloží, takže když se mi v notebooku vybije baterka a mám rozpracovanou poznámku, nepřijdu o rozpracovaná data.

Pro mě nejlepší program na poznámky i projekty. Můžete si tam totiž vytvořit bloky, ty rozdělovat na oddíly a ty mohou obsahovat různé stránky, tedy vlastní třídění, které se Vám na jeden klik rozbalí a vše vidíte a ihned se prokliknete tam, kam potřebujete.

Velkou výhodou je, že stránky fungují na bázi wordu, který umí ovládat každý, takže nebudete tápat. Mimo jiné má spoustu dalších zajímavých funkcionalit, které se u poznámek mohou hodit. Super je i to, že se do stránek dají vkládat např. soubory (jejich cesta, kde jsou umístěny), pak na ně v textu stačí kliknout a otevřou se Vám, takže je nemusíte v PC hledat a máte je u svých poznámek, které s nimi souvisí. Za zmínku stojí i ruční psaní. Za mě číslo jedna pro svojí jednoduchost a funkce.

Evernote

To je asi jedna z nejrozšířenějších aplikací, které se hodně zaměřují na aktivní uživatele. Mimo správy poznámek nabízí docela šikovný nástroj na zadávání úkolů a jejich správu. Tento program hodně sází na mobilní verzi. Hodně je postavený na synchronizaci dat pc s mobilem, tudíž potěší, pokud jste hodně aktivní na mobilu nebo tabletu.

Je postaven hodně na tom, že si do poznámek ukládáte fotky, screenshoty, co Vám zrovna přijde pod ruku, tedy zajímavé náměty, s kterými se zrovna setkáte atd. Pak s nimi můžete pracovat dále např. v počítači.

Celosvětově je to velmi využívaný nástroj pro rychlou správu úkolů a aktuálních poznámek nebo nápadů. V základu je zdarma, nicméně byl před nějakou dobou v plné verzi zpoplatněn.

Google keep

Pro milovníky „google kanceláře“ je tu ideální nástroj. V rámci google účtu máte službu keep k dispozici (je zdarma). Je to celkem sympatický pomocník, který vytváří v rámci google prostředí poznámky, které je možné samozřejmě třídit.

Je to vyloženě online prostředí, které má podobné ovládání jako třeba kategorizace a práce se štítky v google mejlu. Takže pro uživatele googlu to bude intuitivní prostředí. Hodit se určitě bude, že se poznámkám dá přiradit termín, jako upomínka. Dobře se tu také pracuje s obrázky, kterým můžete přidat poznámku.

Vůbec s online prostředím se Vám zde bude pracovat asi celkem pohodově. Je to nástroj založený na jednoduchosti a funkčnosti zaměřené na poznámky, obrázky a upomínky.

Simplenote

Toto nabízím pro vyznavače minimalismu. Jedná se o čistě textové, velmi jednoduché prostředí, které ale splní Vaše představy, pokud neřešíte pěkné prostředí a spoustu funkcí navíc.

Pro základní práci s poznámkami, kterou jsou čistě textové, si s tímto nástrojem vystačíte. Synchronizace počítač a mobilu je samozřejmostí.

Sečteno a podtrženo, možností, jak elektronicky pracovat s poznámkami je dnes mnoho a spousta z nich zdarma. Pokud chcete být maximálně efektivní, doporučuji si vybrat alespoň 2 varianty, ty si vyzkoušet a vybrat si, co Vám bude nejvíce sedět. Převádět pak mraky poznámek do jiné aplikace není zrovna věc, kterou byste chtěli trávit léto.

Pokud využíváte něco jiného nebo máte nějaké zajímavé tipy, budeme rádi, když se o ně s námi podělíte v komentáři nebo na facebooku.

Freelo: neúnavný pomocník při řízení úkolů a zakázek

Freelo: neúnavný pomocník při řízení úkolů a zakázek

Protože se spoustu let zajímám o produktivitu a jakékoliv nástroje, které mi pomohou být efektivní, již před nějakým časem jsem se rozhodla otestovat české apky pro řízení priorit, úkolů, prostě svého času. Mile mě překvapilo, že se touto problematikou začínají čím...